En oppsummering av jakten

Dag 92-94 – 20. – 22. august

Jaktdag 1

Like etter frokost var vi alle klare til å dra ut i viddeomgivelsene og speide etter dyr. Tor, Jon og Trygve dro østover fra hytten til en liten topp, og hele Lyssandklanen dro nordover. Observasjoner og rykter skulle ha det til at det hovedsakelig var små bukkeflokker vest på vidden, og at dyrene som vi ønsket kontakt med, sto lenger østover. Reinsdyrløyvene vi hadde var “Simle/ungdyr, og da er det antagelig kun ett og annet dyr, som vi i beste fall kan felle i en bukkeflokk.

image

image

image

Etter litt trasking, var alle mann på plass og kikret etter dyr. På jaktradioen fikk vi inn signaler om at det var sett småflokker mot sørvest fra vår posisjon, og at flere av disse flokkene var påskutt. Det gikk ikke så lang tid før vi kunne se en liten flokk på rundt 15 dyr noen kilometer unna mot en topp i sør. Dyrene beveget seg over en liten snøfonn, og vi ble liggende å følge med på både dyr og aktivitet på jaktradioen, før vi bestemte oss for å bevege litt på oss. Dette var det siste vi skulle se av dyrene, og vi vendte tilbake til hytten senere på dagen tomhendt. Rundt middagsbordet fikk vi vite at dersom vi hadde blitt sittende på posten i en god time til, så hadde det kommet en flokk springende rett i fanget vårt! Slikt er det aldri godt å vite, men veldig irriterende å høre om etterpå. Vi trøstet oss med en ny god 3-retters middag, og håpet på det beste neste dag.

Jaktdag 2

Igjen var det ut i jaktklær etter frokost, og denne dagen gikk vi vestover fra hytten, og Lyssandene gikk mot sør hvor det ble felt dyr i går. Vi andre spaserte opp på en ny topp, hvor det var veldig god oversikt i de fleste retninger. Vi hadde radiokontakt med to andre jegere fra Askøy som var i samme området som oss, og etter noen timer fikk vi beskjed over radio at dyr var observert, og at vi måtte holde godt øye mot nordvest. Reinsdyrene er ekstremt godt kamuflert i dette terrenget, og på mystisk vis forduftet de til tross for en avgrensing mot et vann og spioner på alle kanter. Mulig vi må ta en tur til optikeren når jakten er over.

image

image
Her hevdet jegeren selv at han var så dypt konsentrert, og at han myste såpass kraftig, at det kun så ut som om han sov. Skeptisk…

Dagen var preget av mye mindre aktivitet på jaktradioen enn hva det var i går, og ingen dyr ble sett med egne øyner. Vi vendte igjen tomhendt tilbake til Litloshytten og begynte planlegging av neste jaktdag.

Jaktdag 3

Nå var de fleste fra Lyssandfamilien enten dratt tilbake, eller bare ventet på helikoptertransport ut igjen, inkludert vår femte jeger Thomas. På Litlos var det noen artige viruset som bredde om seg med den ugang som var mulig. Flere av gjestene hadde kastet opp, mange ble dårlig og energiløs, og de aller fleste fikk fart på fordøyelsen. Dette resulterte i at kun Trygve og Bård gikk nordover, Tor gikk på en liten haug like i nærheten av hytten, og Jon hadde radiovakt fra sengen sin. Etterhvert måtte Tor kaste inn håndkle sitt også, og dro tilbake til sofaen. Om mulig, var det enda mindre aktivitet på jaktradioen enn hva det var i går, og det eneste andre jegere diskuterte over radioen var når de fikk transport ut fra vidden. Det var helt tydelig at de få dyrene som var på vestsiden av vidden, nå var vandret østover, og i 16.00 tiden dro Trygve og Bård tomhendt tilbake til Litloshytten. Det ble bestemt at jakten for denne gang var over, og at vi må reise opp igjen å hente dyrene i september.

image