Snøstormen

Dag 19 – 8. juni

I dag våkner vi til lyden av motorsag og hammerslag. Da vi ankom leirplassen i går kveld var den ene av de to Statsskog hyttene opptatt av en kar med 2 hunder, og det var han som tipset oss om at vi kunne bruke robåten til å ta oss over til den andre siden av elva og til den koselige tømmerhytta. Dagen starter forøvrig på vanligvis, dvs med inntak av 2 poser Møllerens havregrøt, 2 kopper kaffi fra Friele, fylling av vann i Camelbak og pakking av sekk.

Kaptein Jon tar plass i styrhuset og geleider oss trygt over den frådende elva. Vel i havn får vi endelig anledning til å hilse på den ukjente fra i går kveld. Det viser seg at karen med de 2 bikkjene er en tømrer som tar oppdrag for Statsskog og Reisa Nasjonalpark, og hans oppdrag nå er å bygge en ny hytte for folk på tur. Vi slår av en hyggelig prat med han og det viser seg og at han er både viltvokter og kjentmann i området. Vi forteller om vår ferd mot Lindesnes, og at vi i dag har planlagt og fortsette gjennom Reisadalen og følge E1 ruten over fjellet og videre mot Kilpisjarvi. Som kjentmann undrer han seg litt over rutevalget vårt og foreslår i stedet at vi tar oss opp i terrenget bak hytten og krysser sørover over til en annen Statsskoghytte.

image

image

Denne kryssingen gjør at vi sparer beina våre for en halvdags marsj og ca ytterligere 20 kilometer. Oppstigningen bak hytten er bratt, men vi kommer oss likevel ganske raskt oppi høyden og opp over tregrensen. Her er det betraktelig mer vindfullt og det skal ikke gå lang tid før moder jord finner ut at det er på høytid med en real dose med sludd. Det som lenge så ut til å bli en fin tur over fjellet, er nå snudd om til å bli en kamp i snøstorm – ikke akkurat det vi hadde håpet på.

image

image

Like over kl 20.00 ankommer vi Somahytten i grensen mot Finland. Vi var godt kalde og noe våt etter mange timer i sludd og kuling. Her ved hytten på fjellet var det faktisk et vedskjul som vi kunne kløyve ved, og en liten vedovn i hytten. Vi stormfyrte i mange timer og klarte omsider å få lunk i den kalde hytten, og få klærne våre hengt til tørk. Da været underveis hadde vært så guffent, valgte vi å droppe lunsjen, og måtte derfor spise lunsj og middag i samme måltid.

image

Da varmen hadde inntatt kroppene våre og humøret var på topp igjen, var det noen gode runder med kortspill og speket reinsdyrsnabb fra Vossakjøt.

image