Den første prosenten

Dagen startet med å sove godt frempå da vi var sent i posen, og målet med dagen er å passere den undersjøiske Nordkapptunellen. Etter ca 1 mil til fots langs veien byr endelig sjansen seg til å forsøke seg noen kilometer på ski som vi har bært på ryggen et stykke. Vi tar oss ned fra fjellet og kommer ned til sjøen hvor vi har ca 5 km frem til tunellåpningen på vei.

image

Her ser vi også reinsdyr som er tatt rett ut fra serien “the walking dead”

image

På veien frem til tunellen får vi oppleve et fantastisk naturlandskap, og første pause tar vi i “Ole Arntsenvik” hvor vi slår av en prat med enda en hyggelig fastboende på sommerhuset sitt. Når vi trasker inn på tunet hans holder han på å klargjøre tørrfisken til senere bruk med å hamre den for å slå opp fibrene litt og videre med vakumpakking.

image
Han spør om vi liker tørrfisk, og vi rynker på nesen og sier “tja”. Han er uansett så grei og gir oss en halv tørr torsk hver og vi tar en prøvesmak hvor den ene av oss blir mer overrasket enn den andre av faktisk hvor fantastisk godt det smakte. Mulig kroppen er gått inn i et modus hvor all næring er god næring, men der og da var dette helt nydelig på smak.
Den lokale hyggelige mannen viste også sin private lille mateplass for kongekrabber like ved bryggen sin. Når vi var på besøk var det tre kongekrabber noen meter utforbi bryggen hans, og disse fisket han bare opp når han ønsket.

image

På veien videre bort til tunellen fikk vi også øye på to ryper og to harer like ved åpningen. Her la vi oss ned på bakken for en god hvil i solen før vi kastet oss på den forholdsvis trauste og langdryge turen gjennom tunnelen.

image

Fakta: Nordkapptunellen er en 7 km lang meter undersjøisk tunell der laveste punkt er 212 meter under havet. Tunnelen går under Magerøysundet mellom fastlandet og Magerøya, og den ble åpnet i juni 1999.

Oppspinn: Nordkapptunellen ble gravd ut av Samene for hånd i tidsperioden 1979-1999 i samarbeid med Norsk folkehjelp, og det hele var en ubetinget suksess.

image

Turen ned går fint, men den 3,5 kilometer oppstigningen er relativt hard på både legger og rygg. Vel ute av tunellen er det klart for å slå leir og fortære siste del av tørrfisken. God natt – dag 2 er gjennomført og ca 99 % av turen gjenstår!