Finland

Dag 20 – 9. juni

Patrik som er frysepinnen av oss, hadde vært fyringsvakt gjennom natten, slik at vi sto opp til en varm og god hytte. Det var herlig å kjenne at alt av klær og utstyr var blitt tørre, for været var tilsvarende friskt som dagen før. Etter en god frokost var det bare å starte på den siste kilometeren av Norge før vi nådde Finland.

image

Etter en times vandring kom vi til Kopmajoki som var den første turisthytten på finsk side. Inntrykket vårt etter dette besøket var at finnene er en del foran oss når det gjelder tilbud for turgåere. Hytten var ryddig og pen, og det var mulighet for gratis overnatting og bruk av gass til oppvarming. I tillegg var det utedo, vedskjul og bod for resirkulering av avfall, alt dette uten kostnader for de som vil bruke det. Etter å ha tydet litt finsk i hyttebøker, fant vi ut at det ellers er mye som det norske turlaget sitt system, at noe er åpent, noen hytter er stengt med en type medlemsnøkkel, og andre sannsynligvis betjent.

image

Vi fortsatte ferden videre innover Finland, og været blåste mer og mer opp. Vi skulle noen høydemeter opp over en topp før vi mer eller mindre skulle nedover mot campen vår, og vi var på det høyeste på nesten 1000 høydemeter. Det ble lite pause frem til hvor vi skulle lunsje grunnet uværet og den kraftige og kjølige vinden med sludd og snø som kjølte oss fort ned. En liten halvtime unna lunsjhytten, var Jon litt klønete og slo leggen sin godt. Han tok frem vadestavene og edderkoppet seg ned til hytten for mat. Patrik var fornøyd at han fikk enda noen gram til vekk fra sekken sin i form av smertestillende til Jon sin fot.

image

Ved lunsjhytten møtte vi en finsk far og sønn som var på tur, og der var hytten allerede god og varm. Etter å ha hatt hodet godt trukket inn i hetten og kjempet mot snøstormen i noen timer ble vi godt døsig i varmen i den varme hytten, og etter lunsjen fikk vi slappet av en god stund.

image

image

Vi fortsatte ferden og ankom en ny åpen turisthytte i Meekonjärvi rundt 23 tiden. Her kom vi igjen til en ferdig oppvarmet hytte og en enslig finne på tur, og innerst i hytten var det et slags soveplatå med plass til alt mellom 4-6 personer. Patrik og Jon la seg på dette platået sammen med finnen etter middagen var inntatt, og Trygve la seg på gulvet. Karen som allerede var på hytten fortalte at det muligens kom to finske turgåere til litt senere, og det fikk han rett i. Rundt 01.00 kom det to storvokste karer som romsterte voldsomt mye og lenge, før de la seg til rette på soveplatået, og folk kunne endelig få en sjanse til å sove…

 

image

Også i Finland har de fosser!

image