Omvisning på Sæterstad gård

Dag 53 – 12. juli

Vi våknet opp til sol på den flotte gården, og ruslet bort til matsalen for frokost kl 09.00. Her hadde Siri dekket på bordet til oss med nybakt brød fra steinovnen, mange typer oster fra gården, hjemmelagde spekepølser, gravet røye og mye mer snadder. Hun lurte på om vi hadde alt vi trengte, eller om vi savnet noe, og da spurte vi om de hadde melk. Her var svaret selvsagt at det var i tilfelle kun geitemelk, men at ystingen av all melken kanskje var begynt. Hun kom straks tilbake med en mugge melk og hadde akkurat klart å karre til seg en liter fra den store kjelen hvor oppvarmingen allerede var begynt. Det ble da en godt temperert geitemelk til frokostbuffeten, og for noen av oss var dette første gang vi fikk smake slik melk. Ikke så verst på smak, faktisk minnet den mye om honningmelk, og hadde den vært kjølig og ikke rundt 20 grader, hadde den nok smakt mye det samme som ordinær kumelk.

image

Etter den helt suverene frokosten, smurte vi lunsjniste av restene, og spurte fint om vi kunne få en liten omvisning av geitefjøset og fiskefjøset. Det var Siri som viste oss rundt i geitefjøset, hvor hun fortalte litt om prosessen rundt melking som ble gjennomført to ganger om dagen, morgen og kveld. Etterpå bar det videre til fiskefjøset hvor det var deres sønn Marius som viste oss rundt og forklarte oss litt om prosessen rundt røyeoppdrett. Det skulle nå satses litt ekstra på oppdrett, og de var i ferd med å bygge ut fjøset, for å dermed kunne øke produksjonen. I fiskefjøset var de i full gang med å flytte fisken til nye kar, et arbeid som utføres manuelt med håv og bøtte/kar. Det så rimelig tungt ut!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Vi dro avgårde fra Sæterstad gård både mett og fornøyd rundt kl 12.00, og hadde da ca 4 mil foran oss på vei inn mot Hattfjelldal, hvor vi skulle plukke opp neste forsyning. Det var også mye fint å se langs veiene, og på denne etappen brukte vi like under 7 timer.

image

image

image

image

image

Vi fikk hentet pakken på Coop’en i Hattfjelldal, og fikk tilbake teltene våre. Vi fikk og fylt opp matlagrene våre for neste etappe mot Røyrvik. Etterpå bar det videre til en liten campingplass som lå like utenfor det lille tettstedet, hvor vi fikk laget oss litt mat og sjekket inn på et lite rom for overnatting.